๐My mom chicken rice๐.
You can cook ๐My mom chicken rice๐ using 43 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of ๐My mom chicken rice๐
- You need of Bahan Nasi.
- It's 4 cawan of beras.
- You need 6 cawan of @ secukupnya air rebusan ayam.
- You need 5 ulas of bawang merah - ditumbuk.
- Prepare 2 ulas of bawang putih - ditumbuk.
- Prepare 1 of inci halia - ditumbuk.
- It's 2 batang of serai - diketuk.
- You need 1 of kiub pati ayam.
- Prepare of Pewarna kuning (jika suka).
- It's Sedikit of mentega & minyak sapi @ minyak masak.
- Prepare of Ayam.
- Prepare 1 of ekor ayam (boleh potong kecil @ biar sekor2).
- You need 2 ulas of bawang putih.
- Prepare 2 of inci halia.
- It's of Air secukupnya.
- You need 2-3 of sdb kicap.
- Prepare 2-3 of sdb madu.
- You need of Minyak untuk menggoreng.
- It's of Sup nasi ayam.
- Prepare of Air rebusan ayam.
- It's 1 of kiub pati ayam.
- Prepare of garam secukupnya.
- You need daun of sup.
- You need of bawang goreng.
- You need of Sos cili bawang putih.
- Prepare 20 of tangkai cili kering*.
- It's 5-8 ulas of bawang putih* (*blend sampai hancur).
- You need 1 cawan of cili sos.
- You need 4 cawan of air.
- Prepare 2-3 of sudu besar cuka*.
- Prepare of Garam*.
- It's of Gula*.
- Prepare of Bahan * boleh tambah @ kurangkan ikut citarasa masing-masing.
- You need of Bahan Sos Kicap.
- It's of Sup.
- It's of Sos tiram.
- Prepare of Kicap.
- Prepare of Garam dan gula (jika perlu).
- Prepare of Cili padi ditumbuk kasar (jika suka).
- It's of Bahan Hiasan.
- Prepare of Salad.
- You need of Timun.
- You need of Tomato.
๐My mom chicken rice๐ instructions
- Cara masak ayam ~Rebus ayam bersama bawang putih dan halia dalam periuk dengan api yang perlahan. (Air rebusan ayam ni guna sebahagiannya untuk masak nasi, manakala yang lebihnya untuk dibuat sup) ~Keluarkan ayam daripada periuk, lumurkan dengan kicap, madu dan garam (jika perlu). Perapkan sekejap. (sementara tu boleh masak nasi) ~Goreng ayam sampai masak ~Semasa menghidang ayam tu hempapkan sikit ayam tu dengan pisau dan potong ikut kesesuaian.
- Cara masak nasi ~Basuh beras bersih2 dan toskan. ~Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk, serai dan rempah menumis sampai naik bau. ~Masukkan beras, goreng seketika. ~Tuangkan air rebusan ayam ~Masukkan juga kiub pati ayam (hancurkan dulu) pewarna, garam dan gula secukupnya ~Masak nasi seperti biasa. *Boleh juga tak tumis, just letak air rebusan ayam & masak nasi macam biasa.
- Cara-Cara (Sup) ~Didihkan air rebusan ayam. ~Masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukup rasa. ~Tabur bawang goreng dan daun sup semasa menghidang.
- Cara-Cara (Sos cuka bawang putih) ~ Masak air dengan gula sampai mendidih. ~Tuangkan cili kisar dan cili sos. Reneh dengan api perlahan, sampai cili masak dan hilang baunya. ~Masukkan cuka dan garam secukupnya ~Masak sampai sos agak pekat (boleh juga tambah sedikit tepung jagung yang dibancuh dengan air).
- Cara-Cara (kuah kicap) ~Ambil sedikit sup, masukkan sos tiram, cili dan kicap secukupnya. ~Didihkan sehingga semua sebati..
- Hidangkan nasi bersama ayam goreng, sup, sos cili, sos kicap, daun salad, hirisan timun dan juga tomato..
Komentar
Posting Komentar